Як зупинити випадіння волосся у чоловіків: 6 основних методів

Ознаки та типи облисіння у чоловіків

Кожен людський організм по-своєму унікальний, тому і алопеція, тобто втрата волосся, в кожному конкретному випадку починається по-різному. Наприклад, у одних чоловіків лисіють виключно лобова і тім'яна область, у інших волосся випадає рівномірно по всій голові. Які ж види алопеції існують? Давайте розбиратися!

андрогенетична алопеція

Андрогенетична алопеція, або, як її ще називають, облисіння за чоловічим типом зустрічається дуже часто. Характерною рисою цього виду алопеції є випадання волосся спочатку на тім'яної і лобової зонах, а на останніх стадіях лисою стає вся голова, крім скронь і потилиці.

Головною причиною такого «волосопада» трихолог називають негативний вплив гормону дигідротестостерону на волосяні цибулини.

дифузна алопеція

Дифузна алопеція характеризується відсутністю чітких лисин — волосся випадає рівномірно по всій голові. Крім того, погіршується їх загальний стан: вони стають ламкими, тонкими, виглядають тьмяними і млявими.

гнездная алопеція

Існує і така серйозна форма алопеції, коли лисини круглої або овальної форми з'являються в хаотичному порядку по всій голові або навіть на обличчі в області бороди. Лікарі називають її гнездная (вогнищева) алопеція.

Часто ця хвороба ускладнюється інфекцією, гладкі залисини стають шорсткими на дотик, з'являються вогнища запалення.

Рубцова алопеція

Сплутати рубцеву алопецію з іншими формами облисіння досить складно: в місцях залисин з'являються щільні рубці, виникає відчуття печіння і свербіння, шкіра запалюється.

Що характерно: рубці вражають волосяні цибулини, в результаті чого останні повністю атрофуються.

Тотальна або генералізована форма алопеції

З назви стає зрозуміло, що мова йде про абсолютну відсутність волосся.

Хвороба розвивається досить стрімко і крім шевелюри зачіпає також нігтьові пластини.

Можливі причини випадіння волосся

Найчастіше причинами облисіння у чоловіків стають проблеми функціонування ендокринної системи або ж спадковість. Однак вплинути на стан волосся і посилити їх випадання можуть, крім іншого, травми, стрес і навіть незбалансоване харчування. Зупинимося докладніше на кожному факторі.

стрес

Нервове виснаження, депривація сну, частий стрес, постійна втома завжди позначаються на зовнішності і гарантовано призводять до проблем з шевелюрою в будь-якому віці. Часто на нервовому грунті волосся починає посилено випадати, а шкіра голови — свербіти і свербіти.

Побічна дія медикаментів

Іноді чоловіки помічають, що випадання посилюється при постійному прийомі ліків. Серед них — медикаменти з вальпроатом натрію в складі, деякі антидепресанти, знеболюючі.

Обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем перед прийомом будь-яких лікарських засобів, щоб уникнути негативних побічних ефектів для волосся.

серйозні захворювання

Діабет, червоний вовчак, целіакія, гіпотиреоз — ось далеко не повний список хвороб, які призводять до алопеції.

Неправильне харчування

Брак вітамінів і дефіцит білка в меню призводять до порушення всіх обмінних процесів, що вже безпосередньо відбивається на здоров'я волосся: вони стоншуються, ламаються, починають випадати.

травми

Травми шкіри голови — опіки, глибокі рани й т. П. — ведуть до незворотної атрофії фолікулів і, як наслідок, до відсутності волосся в цих місцях.

захворювання шкіри

Причиною алопеції може стати грибок, що викликає лишай. Його активність викликає серйозне пошкодження шкірного покриву і ослаблення фолікулів.

Як зупинити випадіння волосся у чоловіків

Сьогодні існує безліч методів боротьби з чоловічим облисінням. Розповімо, як відновити волосся і порівняємо ефективність різних способів.

правильний догляд

Певні правила догляду за ослабленою шевелюрою не зможуть стовідсотково позбавити вас від розпочатої алопеції, але дотримання їх значно сповільнить сам процес випадання волосся.

Обов'язково зверніться до трихолога або професійного стиліста — фахівець проведе діагностику стану волосся і складе індивідуальну схему відходу.

Косметичні засоби

Косметичні продукти проти випадіння волосся поліпшать ситуацію тільки в разі, якщо вони розроблені професійними технологами і складаються з якісних компонентів, дія яких спрямована на оздоровлення волосяних фолікулів. У складі таких коштів можуть бути стимулятори росту волосся (амінексіл, стемоксідін, миноксидил), натуральні екстракти рослин, вітаміни групи В, А, Е.

салонні процедури

При истончении волосся ефективні кератинові відходи, ламінування, екранування. Ці ритуали краси не зупиняють облисіння, але утолщают волосся, роблять шевелюру гущі і об'ємніше, що допомагає замаскувати починаються залисини.

Медикаментозне лікування

Якщо ви всерйоз стурбовані випаданням волосся, то варто відвідати ендокринолога, який призначить необхідні аналізи, проведе обстеження і підбере лікарські препарати.

Пам'ятайте: безконтрольний прийом медикаментів тільки погіршить ситуацію!

фізіотерапія

Найдієвіші косметологічні процедури проти випадіння волосся — це мезотерапія, фототерапія, озонотерапія, лікування лазером, дарсонвалізація. Вони однозначно оздоровлюють і зміцнюють волосся, але якщо причина алопеції криється в гормональних порушеннях або фолікули вже атрофовані, то зупинити облисіння таким способом, на жаль, не вийде.

трансплантація волосся

Пересадка волосся — крайній метод, коли інші способи лікування алопеції були випробувані і виявилися нерезультативним.

Це мікрохірургічна операція, під час якої в шкіру вводять донорські або власні життєздатні волосяні фолікули.

Потрібно мати на увазі, що у трансплантації волосся є ряд протипоказань: наприклад, порушена згортання крові, алергія на анестезію, цукровий діабет, наявність кардіостимулятора, психічні розлади.

Поради фахівця по догляду за волоссям для запобігання випаданню

Яким же правилам потрібно слідувати, якщо є тенденція до облисіння?

Розповідає стиліст і творчий партнер Kérastase Ірина Єгорова:

  • Своєчасно очищайте шкіру голови і волосся правильно підібраним шампунем. Очищення має бути щоденним, якщо потрібно — два рази на день.
  • Не варто мити голову дуже гарячою водою.
  • Чи не розтирайте рушником волосся після миття — їх слід дбайливо промакивать.
  • Краще не перебувати занадто довго на відкритому сонці або на морозі — від цього страждають і шкіра, і волосся.
  • Якщо шевелюра ослаблена і є схильність до алопеції, два рази на рік проводиться профілактика випадання з допомогою ампул, що зміцнюють фолікули.

Як припинити облисіння за допомогою народних методів

Як не дивно, але у чоловіків до сих пір користуються популярністю народні рецепти від випадіння волосся, особливо із застосуванням перцю, гірчиці та інших «агресивних» харчових продуктів. Ось деякі старовинні методи проти облисіння:

  • Перцеву спиртову настойку в рівних частинах змішують з реп'яхову олію, наносять на шкіру голови, витримують 15 хвилин і змивають.
  • Цибулину подрібнюють до кашоподібного стану, втирають в шкіру голови і тримають протягом години.
  • Маску з гірчичного порошку (1 ч. Л.), Меду (2 ч. Л.) І блакитної глини (2 ст. Л.) Розподіляють від коренів до кінчиків, витримують півгодини і змивають.

Дерматологи і трихолог попереджають: подібні народні засоби часто викликають алергічні реакції і найсильнішим чином подразнюють шкіру. Якщо ви не готові до можливих негативних наслідків, краще в домашніх умовах використовувати професійні б'юті-продукти — аптечні або салонні.

Професійні засоби для боротьби з випаданням волосся у чоловіків

  1. Шампунь-ванна Kérastase Prévention — для профілактики і попередження випадіння волосся.
  2. Масаж з відходом Redken Cerafill Retaliate Стемоксідін 5% покращує мікроциркуляцію крові і будить «сплячі» фолікули.
  3. Сироватка-гель L'Oréal Professionnel Serioxyl Thicker Serum утолщает витончення волосся, робить їх більш міцними і здоровими.
  4. Шампунь L'Oréal Professionnel Inforcer містить вітамін В₆ і біотин для посилення ламких і крихких волосся.
  5. Інтенсивний курс від випадіння Aminexil Force R, Kérastase з ампулами з Аминексилом — ефективний спосіб зупинити облисіння.

«Ампули — набір з 42 штук — потрібно щодня втирати в шкіру голови курсом. Склад наноситься після миття волосся на чисту шкіру голови і не змивається. Через півроку рекомендовано цей курс повторити »

Наталія Михальова Стиліст Kérastase